Styrker barn ved sang og malekunst

Indiske barns malekunst stilles ut i det nye Pilegrimshuset på Lia Gård i sommer. Utstillingen gir innblikk i noe spennende. Barn i slumområder har lært å lage farger ved å bruke bær, planter og blomster. I Bangladesh lærer barna å synge sammen og tar vare på sangtradisjoner.

– Ved å arbeide med folkesang og plantemaling, berøres dype eksistensielle ting i barns og unges liv. Midt i sårbare kriser får de et forhold til tradisjoner som er viktige. De skaper sine egne uttrykk og forbinder seg med naturen på veldig konkrete måter, sier Maria Jordet.

70 malerier

Hun har blitt så fascinert av det hun har sett blant barna at hun har tatt doktorgraden på sangtradisjonene i Bangladesh. 25. mai disputerte hun ved Høgskolen i Innlandet. 70 malerier skapt av indiske barn har hun tatt med til Norge og viser noen av dem frem i en salgsutstilling på Lia.

Årsaken er ikke minst at hun selv var mye på Lia Gård som barn. Foreldrene tok henne med på familieretreat år etter år. Det medvirket til at Lia ble en del av henne.

Forfatter og psykolog Wera Sæther har vært avgjørende for å bygge opp arbeidet på grasrota i både India og Bangladesh, sammen med lokale folkekunstnere og lærere siden tidlig på 2000-tallet. I 2018 ble den norske venneforeningen av Earth Care With Art, EWA-Norge, etablert. Sæther har nylig laget boken «A Small Book of Paintings» med fortellingen om det indiske arbeidet i ord og fotografier, som lanseres i forbindelse med utstillingene. Anders Løvaas har laget en film om det indiske arbeidet, som også vil vises på utstillingen på Lia Gård.

Barna lærer av hverandre og undervises av kunstnere. De inspireres til å utforske naturen, lete etter nye farger og lage maling direkte fra naturen
— Maria Jordet

Forstår selv

– Barna lærer av hverandre og undervises av kunstnere. De inspireres til å utforske naturen, lete etter nye farger og lage maling direkte fra naturen. Lim lager de ved bruke noen bestemte frukter i naturen. De forstår etter hvert hva slags bær, blader og blomster som gir hvilke farger.  Dermed blir de også opptatt av å dokumentere hva naturen gir. De uttrykker en stor omtanke for naturen og er redde, triste og sinte fordi den ødelegges av mennesker, sier Maria Jordet.

Hun peker på at også de som lever og arbeider på Lia Gård er opptatt av å skape rom for barns undring og glede, og av naturen, som de gjør sitt for å ta vare på. Derfor er hun ekstra glad for å ta med inspirasjonen fra det hun selv har opplevd, til Lia.

Maria er selv utdannet psykolog. Det hun har sett og opplevd i India og Bangladesh, har åpnet hennes øyne så sterkt for det spesielle arbeidet blant barn. Det ga retning for studiene og etter hvert ble det til en doktoravhandling. Seks ganger har hun vært i Bangladesh og fem ganger i India.

Fremtidstro

– Jeg skrev først en hovedoppgave om sang-arbeidet i Bangladesh, om stemmens betydning for landsbyjenter der. I store kriser er det viktig å holde barna oppe. Folkesangene og det å male med plantefarger bygger noe i barna som skaper en fremtidstro. De forteller også selv at selve fellesskapet betyr mye for dem, sier Maria Jordet.

BILLEDTEKST: Barna i arbeid.

Forrige
Forrige

Ny oase på pilegrimsleden

Neste
Neste

Til tjeneste for alle